Verzorging

Wetenswaardigheden bij het grootbrengen van uw pup

 

Hieronder volgen enkele primaire puppy instructies. Het betreft hier slechts basisonderwerpen en is dus niet alomvattend. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven kunt u ons gerust e-mailen of bellen.

 

Voeding:

Wij voeren een biologisch passend hondenvoer gemaakt uit verse regionale Canadese ingrediënten genaamd Orijen, geproduceerd door Champion Petfoods Canada. Onze keuze valt op dit merk vanwege hun superieure kwaliteit. Hun biologisch passende filosofie vertegenwoordigt een nieuwe klasse van voedingsmiddelen ontworpen om honden in overeenstemming met hun evolutionaire aanpassing aan vers vlees en eiwitrijke diëten te voeden. De te gebruiken ingrediënten verschillen eveneens. Zo worden er geen bulkgrondstoffen als ingrediënt aangekocht die bestemd zijn voor de conventionele dierenvoeding industrie, maar in plaats daarvan richten zij zich op ingrediënten die duurzaam in de eigen regio zijn groot getrokken door mensen die zij kennen en vertrouwen. Deze grondstoffen worden dagelijks vers geleverd aan de keukens van Orijen. Contacteer ons voor advies alvorens een ander merk aan te schaffen indien Orijen in uw regio niet verkrijgbaar is.

Onthoudt altijd dat indien u overstapt op een ander puppyvoer u dit geleidelijk aan doet waarbij u altijd het oude voer met het nieuwe dient te vermengen. Zo helpt u de pup optimaal alle ingrediënten te verteren. Lees altijd de etiketten op de verpakking: koop nooit voer met kunstmatige en/of chemische bestandsdelen (zoals smaak- en kleurstoffen) en vermijd granen. Rond de leeftijd van 6 maanden kunt u overstappen op een volwassen brok. Op het moment dat onze pups het nest verlaten krijgen ze drie maaltijden per dag. Omstreeks de leeftijd van zes maanden kunt u het aantal maaltijden reduceren tot twee maal daags, iets wat vanaf dat moment de regel zal zijn.

De hoeveelheid te geven maaltijd moet tenminste wekelijks bijgesteld worden. Een goede manier is om in alle redelijkheid naar de conditie van uw pup te kijken. Deze dient mooi rond te zijn zonder de indruk te geven ‘op springen’ te staan of een ‘wespentaille’ te vertonen. Een ideaal gevoede volwassen hond ziet er als volgt uit: je kunt de ribben niet zien maar je kunt ze makkelijk met de vlakke hand voelen.

 

Inentingen:

Probeer nooit meer dan één enting per dierenartsbezoek te geven. Wij weten dat de dierenarts vaak de pup naast de gewone enting ook de Rabiës enting wil geven. Toch adviseren wij te wachten met deze Rabiës enting tot de pup iets ouder is. Tenzij je in een Rabiës gevaren gebied woont kan dit echt wachten. De pup dient door uw dierenarts uitgebreid onderzocht te worden gedurende de eerst week dat u hem heeft. De reden voor dit onverwacht advies is eenvoudig: het immuunsysteem van een pup is nog fragiel. Inentingen beïnvloeden een pup’s immuunsysteem tot het maximale. Geef daarom nooit meer dan één enting per keer. We hebben reeds verschrikkelijke reacties gezien, variërend van hallucinaties tot angstig en licht aangebrand gedrag. Het is het risico niet waard, zeker niet als je hierdoor alleen maar een extra bezoek aan de dierenarts bespaard.

 

Socialisatie:

Uw pup is uitgebreid en intensief gesocialiseerd met mensen (jong en oud), honden en andere puppies. Ondanks dit dient hij toch herhaaldelijk blootgesteld te worden aan situaties die hij normaliter niet tegen komt in zijn huissituatie: kinderen, kleine trappen, andere honden (van diverse rassen en maten), auto’s, fietsen, postbodes. Wanneer u deze ontwikkeling van de pup verwaarloost bestaat het risico dat de pup gedoemd is zijn leven te slijten als een schuchtere en/of onsociale hond. Als u niet in de gelegenheid bent deel te nemen aan puppycursussen dient u in ieder geval toe te zien dat druk bevolkte gebieden bezocht worden zoals winkelcentra. De meeste dierenspeciaalzaken staan het toe de pup mee naar binnen te nemen. Doe dit tenminste twee tot drie maal per week om tenslotte tot een goed resultaat te komen. De tijd die u nu investeert zal later beloont worden met een stabiele en goed opgevoede hond die overal welkom is.

 

Speelgoed en Spel:

Uw pup mag hard rubber speelgoed hebben. Koop geen speelgoed met zogenaamde ‘piepjes’ of iets wat ze stuk kunnen maken. U zult versteld staan hoe vindingrijk AmStaff’s kunnen zijn. Iets dat te eten is zal ook daadwerkelijk gegeten worden! Speel nooit trekspelletjes met de pup. De kaken van een AmStaff groeien gedurende z’n jeugd waardoor een puppy een “tang” of “onderbijt” kan vertonen in een bepaald levensstadia. Dit is een natuurlijk proces en behoeft geen hulp! Eveneens behoeft de pup geen overdreven beweging of conditietraining: zijn botten zijn nog zacht en de gewrichten zijn nog te fragiel. Te veel activiteit kan leiden tot kreupelheid. Laat nooit een pup trappen lopen, zeker niet neerwaarts.

 

Zindelijkheid:

Uw pup is intelligent en wil graag zindelijk zijn. Toch is hij een baby die snel opgewonden raakt. Leer hem welke deur te gebruiken door consequent dezelfde uitgang te gebruiken als u hem mee uit neemt. Als hij wakker is neemt u hem ieder uur tot iedere twee uur mee naar buiten. Bench training is een must voor een AmStaff. Het belangrijkste boven alles, blijf geduldig. Hij is nog maar een baby. Het gebruik van een speciale beloning (kaas, broodbeleg, etc), welke u anders niet gebruikt, kan zeer behulpzaam zijn. Na een maand zou hij in staat moeten zijn zo’n vier uur in de bench te verblijven zonder zijn behoefte te doen.

 

Regelmaat:

Zet uw pup op een vast schema en houdt u hieraan! Honden zijn, net als mensen, echte gewoonte dieren en functioneren het beste als ze weten wat ze kunnen verwachten. Laat uw pup, tussen zijn actieve momenten, voldoende rusten in zijn bench. Geef hem daarbij een Nylabone. Laat hem altijd eventjes uit na een maaltijd waarna hij vervolgens een slaapje gaat doen. Midden in de ochtend en midden op de middag zijn perfecte tijden voor zijn bench-rust.

 

Verzorging:

American Staffordshire Terriers hoeven niet frequent in bad. Als uw pup vies is volstaat een ‘borstelling’ met een lauwe handdoek om hem weer schoon te krijgen. Een paar dingen moeten echter geroutineerd uitgevoerd worden: oren reinigen en nagels knippen. Om de oren schoon te maken, altijd een natte katoenen bal met een beetje babyolie (overvloedig vocht uitwringen) gebruiken waarmee de makkelijk te bereiken vuiligheid verwijderd dient te worden. Dit zou afdoende moeten zijn. Indien er een ongure geur uit uw puppies oren komt nooit wattenstaafjes gebruiken om de oren te reinigen! Dit is werk voor de dierenarts. Nagels dienen wekelijks dan wel iedere twee weken geknipt te worden. AmStaff’s dienen “katte-voeten” te hebben. Dit betekent sterke compacte voeten. Hun tenen mogen niet gespreid staan. Om te helpen hun voeten in goede conditie te houden dient u de nagels herhaaldelijk te knippen. Nagels dienen kort en rond gehouden te worden. Controleer altijd de voetzolen van de pup. Deze moeten zacht zijn. Als de zolen een droge en gebarsten indruk geven kunt u deze insmeren. Alle producten op basis van bijenwas zullen voldoen. Om de nagels te knippen gaat u op de grond zitten terwijl de pup op zijn zijde tussen uw benen ligt. U kunt eventueel een been over de pup leggen om hem op zijn plaats te houden. Begin met zijn achtervoeten, tenminste vier keer knippen per nagel. Zo creëert u een mooi rond effect zodat de pup u niet kan krassen.

Altijd de “Quick Stop” bij de hand houden in geval van bloedende ongelukjes. Het belangrijkste van alles, blijf kalm. Als u in paniek raakt zal de pup dit ook doen. Indien u in het leven knipt en de nagel gaat bloeden drukt u rustig en kalm een stuk keukenpapier op de plaats waar het bloedt en laat een druppeltje “Quick Stop” op de plek vallen. Let op: er zitten geen zenuweinden in teennagels – u doet de pup geen pijn.