Karakter

Het Karakter en de Tests bij onze American Staffordshire Terriers

 

Voordat de dekking plaats vindt testen wij uiteraard zowel de teef als de reu middels een gedragstest. Niet alleen omdat dit een verplichting is voor Nederlandse fokkers (Nederlandse regelgeving) maar voornamelijk omdat wij enige kijk willen hebben op het gedrag van een bepaald individu. Deze gedragstest is strikt conform het Centrale Fok Beleid (CFB), opgesteld door de Nederlandse Kennel Club (Raad van Beheer) en de Nederlandse Rasvereniging (A.S.T.C.H.). De uit te voeren test heet de M.A.G.-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) en van alle deelnemende honden zal een officiële registratie en certificatie plaatsvinden.

 

Op de leeftijd van drie, vijf en zeven weken worden eveneens de pups onderworpen aan een gedragstest, bestaande uit diverse onderdelen. Het betreft hier het blootstellen van de pups aan diverse testjes om hun reacties te beoordelen op verschillende stimulaties. De testjes worden afgenomen in een willekeurige volgorde in een voor de pups vreemde omgeving door een persoon die de pups nog nooit eerder hebben gezien. Een tweede persoon maakt notities en evalueert de reacties van de pups op verschillende prikkelingen. Tegen de tijd dat onze pups zeven weken oud zijn hebben wij een goed zicht in hun gedragspatroon en karaktertrekken. Ondanks dat wij door intensief observeren een redelijke inschatting kunnen maken, wachten wij altijd de uitslag van alle tests af. Vanwege de mentale ontwikkelingen van de pups is een inschattingsfout niet ondenkbaar. Deze resultaten gebruiken wij om tenslotte voor de pups een passend tehuis te vinden en een ideale combinatie baas/hond te kunnen garanderen.

 

Na alles wat u reeds heeft kunnen lezen op deze site zijn wij ervan overtuigt dat u zich bewust bent van het feit, hoe belangrijk wij gedrag vinden. Toch willen wij graag nog een keer onder de aandacht brengen dat een hond die niet los in huis kan leven in harmonie met de gehele familie voor niemand enige waarde heeft.

 

Ons doel is om een stabiel, lief en gelukkig karakter te fokken zonder enige agressieve neigingen, zodat alle honden los in huis kunnen leven tezamen met kinderen, katten, andere honden en elk willekeurig ander levend wezen. Een stabiel karakter is een karakter dat alle situaties aan kan, hetzij een rennend en schreeuwend kind of een gebroken poot met alle bijbehorende pijn.

 

Stabiele karakters vinden hun basis in het genetische aspect alsmede in de mate van inprenting. Ze komen niet zomaar vanuit de omgeving, alhoewel opvoeding een grote rol speelt bij het conditioneren van een bepaalde reactie op een bepaalde prikkel. We streven ernaar een lief en teder karakter in iedere pup te weerspiegelen. Zonder enige uitzonderingen. Een hond met een super anatomische bouw die altijd de schoonheidswedstrijden wint, maar waarmee niet te leven valt, is iets waarmee wij niets te maken willen hebben.